Edulliset VST-efektit

Vaikka VST-efektien tarjonta on viime vuosina yksipuolistunut, julkaistaan vuosittain muutamia helmiä joihin jokaisen kannattaa tutustua. Tässä artikkelissa esitellään Kotistudion testaamia edullisia ja musiikillisesti inspiroivia työkaluja.

Digitaalisen kotistudion kiistaton etu on saatavilla olevien VST-efektien laaja valikoima. Jos olet vasta tutustumassa musiikin tekemiseen tietokoneella, saat käsityksen tarjonnasta esimerkiksi KVR-Audio -sivuston valtavasta tietokannasta: ilmaisten, edullisten ja huippukalliiden vaihtoehtojen kirjo on massiiviinen.

Olen aiemmin blogissa kirjoittanut VST-standardin kehityksestä ja kaupallisuuden roolin lisääntymisestä digitaalisessa kotistudiossa. Monet satoja euroja maksavat efektit markkinoidaan tunnettujen tuottajien ja studioiden nimillä, ja niiden luvataan tarjoavan ennennäkemättömän laadukasta “ammattilaistason” soundia. Uusimpana trendinä on hardwaren (vanhojen laitteiden digitaalisen mallintamisen) tuominen studioon – softatuotteisiin voidaan tämän avulla liittää psykologisia ja pseudotieteellisiä atribuutteja, jotka taas auttavat valmistajia erottumaan “kylmän digitaalisesta” massasta ja perustelemaan kovaa pyyntihintaa.

DAW kompressori: Studio One 3
Sekvensserien efektien vaihtamista “parempaan” on yleensä vaikeaa perustella äänenlaadun näkökulmasta. Kuva: Studio Onen kompressori.

Totuus kuitenkin on, että jokaisen ammattimaisen sekvensseriohjelmiston mukana toimitettavat perusefektit ovat tasoltaan niin korkealaatuisia, että kalliiden kolmannen osapuolen tuotteiden hankkimiselle ei 90% tapauksista ole äänenlaadun näkökulmasta tarvetta. Toki joidenkin kaupallisten efektien käytettävyys ja ominaisuudet ovat ylivertaisia stock-tavaraan nähden, mutta soundiin liittyvät perustelut ovat useimmiten kaikkea muuta kuin objektiiviseen analyysiin perustuvia.

Persoonallisuutta digitaaliseen studioon

Sekvensserin perusplugareiden äänenlaadusta murehtimisen sijaan hedelmällisempää on etsiä VST-ekosysteemistä sellaisia efektejä, jotka tuovat oman musiikin tekemiseen uusia inspiroivia vaihtoehtoja. Viime vuosina markkinoille onkin tullut useita edullisia tuotteita jotka haastavat niin soundiltaan kuin ominaisuuksiltaankin isojen valmistajien tarjontaa. Seuraavassa esitellään Kotistudion suosikkeja äänen värittämiseen ja sen kuuluisan “fiiliksen” esille saamiseen.

Reverb

Vaikka sekvenssereiden mukana toimitetaan yleensä laadukas konvoluutio-reverb, on perinteisten algoritmisten reverbien taso usein vaatimattomampi. Ei-impulssipohjaisten efektien etuna on orgaaninen ja tarkemmin muokattavissa oleva soundi, joka toimii paitsi miksaamisessa myös kokeellisemman äänisuunnittelun apuvälineenä.

Valhalla Vintage Verb

Edulliset VST-efektit - Valhalla Vintage Verb
Valhalla Vintage Verbin avulla pystyt muokkaamaan reverbin väriä ja tyyliä erittäin monipuolisesti.

ValhallaDSP:n tekemät efektit ovat moderneja klassikoita, jotka ovat kulttimaineessa monen ammattituottajankin studiossa. Suosittelen testaamaan muutkin valmistajan sivulta löytyvät efektit, ne ovat kaikki paitsi laadultaan myös käytettävyydeltään huippuluokkaa.

VVV:ssä on 15 erilaista algoritmia sekä kolme erilaista soundivaihtoehtoa: 1970s, 1980s, NOW. Allekirjoittaneen ambient-tarpeisiin sopivinta soundia on syntynyt kasarimoodissa ja “Chorus Space” -algoritmilla.

Kotisivu/demo: Valhalladsp.com
Hinta: 50$

Delay

Simppeli multitap ja stereo delay kuuluvat jokaisen sekvensserin peruskattaukseen. Kaikujen luova käyttö on kuitenkin ehkä hieman unohtunut IR-reverbien ja muiden digitaalisten hienouksien ottaessa suurimman huomion. Kiinnostavampien kaikuefektien etsiminen saattaa siis olla pienen sijoituksen arvoinen.

Native Instruments Replika

Edulliset VST-efektit - Native Instruments Replika
Edulliset VST-efektit kuten NI Replika tarjoavat usein uutta inspiraatiota musan tekemiseen

Replika julkaistiin aikoinaan Native Instrumentsin ilmaisena joululahjana, ja siitä on tullut olennainen osa allekirjoittaneen efektivalikoimaa. Tämä kaiku on kuin instrumentti – tylsinkin kuviteltavissa oleva signaali tuottaa loppujen lopuksi aina jotain yllättävää ja musiikillisesti käyttökelpoista.

Kotisivu/demo: Native Instruments
Hinta: 49€

Kompressori

Moderni digitaalinen kompressori toimii täydellisesti miksaamisessa ja masteroinnissa silloin, kun tarkoituksena on balansoida liian dynaamista materiaalia. Joskus kompressorilta kuitenkin kaivataan dynamiikan lisäksi kannanottoa äänen väriin ja luonteeseen – tämäkin onnistuu täysin digitaalisesti, ja vieläpä pilkkahintaan.

Klanghelm MJUC

Edulliset VST-efektit - Klanghelm MJUC
Klanghelm MJUC tuo ripauksen laadukasta vintagea digitaaliseen kotistudioon

Allekirjoittanut omistaa useita Klanghelmin tuotteita, mutta tämä kompressori on ehkä paras esimerkki kehittäjän visiosta: helppokäyttöinen, musikaalinen ja tarvittaessa runsaasti soundia värittävä efekti, jota kannattaa kokeilla niin instrumenteille kuin ryhmäkanavallekin. Mukana on kolme erilaista kompressorimallia, ja HQ moodi josta on hyötyä varsinkin jos käyttää radikaalimpia asetuksia.

Kotisivu: Klanghelm
Hinta:
24€

Demoa ei ole saatavilla, mutta valmistajan sivuilta löytyy ominaisuuksiltaan rajusti karsittu Jr-versio.

EQ

EQ on kenties tärkein efekti jokaisessa studiossa, ja useimpien työkalupakista löytyy todennäköisesti digitaalinen graafinen EQ. Visuaalisten ja huipputarkkojen työkalujen kääntöpuoli on huomion ohjaaminen pois tärkeimmästä asiasta eli soundista. Historiallinen lähestymistapa tähän ongelmaan on piilottaa kaikki turha informaatio “pellin alle”.

Sonimus SonEQ Pro

Edulliset VST-efektit - Sonimus SonEQ Pro
Sonimus SonEQ Pro helpottaa miksaamista paitsi hyvällä soundilla ennen kaikkea vähentämällä valintojen määrää käyttöliittymässä.

SonEQ Pro on parhaimmillaan kanavien ja instrumenttien yleisen soundin muokkaamisessa. Neljän kaistan rajallisuus ja analysoinnin puuttuminen ohjaavat keskittymään soundiin ja fiilikseen. Kiinnostavin ominaisuus on kuitenkin mukana tuleva etuvahvistimen simulointi (eng. amp modeling), jolla saat halutessasi vähennettyä lähdemateriaalin kliinisyyttä. Vinkki: testaa pelkän DRIVE-napin vaikutusta koskematta itse eq-nappeihin lainkaan.

Kotisivu: Sonimus
Hinta: 49$

Demoa ei ole saatavilla, mutta valmistajan sivuilta löytyy Pro-version ilmainen edeltäjä SonEQ. Myös kehittäjän muut efektit ovat laadukkaita ja tutustumisen arvoisia!

Digitaalista lämpöä

Digitaalisen studion etuja ovat tarkkuus, toistettavuus ja ennakoitavuus. Musiikin näkökulmasta sen sijaan ennalta-arvaamattomuus, epätarkkuus ja rosoisuus auttavat pitämään kuuntelijan mielenkiintoa yllä ja ehkäisevät soundin muuttumisen tylsäksi. Silloin tällöin pieni annos saturaatiota ja säröä onkin paikallaan.

Klanghelm SDRR

Edulliset VST-efektit - Klanghelm SDRR
Klanghelm SDRR tuo erilaisia saturaatiolaitteita käden ulottuville.

SDRR on monipuolinen apuväline niin masterointiiin kuin miksaamiseenkin. Mukana tulee neljä erilaista saturaatiomallia (TUBE, DIGI, FUZZ, DESK), joissa kaikissa on paljon lisäkontrolleja soundin ja dynamiikan muokkaamiseen. Vinkki: säädä trim-nappulasta äänitaso lähdemateriaaliin sopivaksi (niin että neula keikkuu 0dB molemmin puolin).

Kotisivu: Klanghelm
Hinta: 22€

Demoa ei ole saatavilla, mutta valmistajan sivuilta löytyy ilmainen IVGI jonka avulla voi testata yhtä täysversion neljästä algoritmista.

Edulliset VST-efektit – laatua oikeaan hintaan

Osa lukijoista on saattanut ihmetellä miksi artikkelissa ei olla esitelty lainkaan ilmaisia VST-efektejä, vaikka niitä on tarjolla pilvin pimein.

Allekirjoittaneen kokemus on osoittanut, että paras hinta-laatusuhde löytyy useimmiten edullisten eikä ilmaisten efektien joukosta. Samalla tuntuu reilulta tukea yksityisten kehittäjien työtä maksamalla muutama kymppi sellaisesta työkalusta, jota tietää käyttävänsä omissa projekteissaan pitkälle tulevaisuuteen.

Ilmaisuuteen liityy myös toinen, käytännönläheisempi haittapuoli: se  houkuttelee usein hamstraamaan omaan studioon kymmeniä erilaisia työkaluja, joista monet loppujen lopuksi tekevät saman asian. Jos sen sijaan sijoitat VST-efektiin muutaman kympin, on todennäköisempää että käytät enemmän aikaa sen ominaisuuksien opetteluun ja saat näin loppujen lopuksi rahoillesi enemmän vastinetta…

Käytätkö omissa projekteissasi ilmaisia, edullisia vai huippukalliita työkaluja? Minkä valmistajan edulliset VST-efektit ovat saaneet paraatipaikan sinun studiossasi?

Voit antaa muille rahan arvoisia vinkkejä kommentoimalla artikkelia.