Modulaariset vst-hostit

Kiinnostavien soundien luomiseen digitaalisessa kotistudiossa on useita vaihtoehtoja. Modulaaristen vst-hostien avulla voit inspiroitua yhdistelemällä omia vst-efektejäsi ja -instrumenttejasi uusiksi kokonaisuuksiksi.

Modulaarisyntikat (engl. modular synthesizer) ovat jo useita vuosia olleet hardware-harrastajien suosiossa. Niiden avulla on kertomusten mukaan paitsi mahdollista saavuttaa uniikkeja äänimaisemia, myös paeta hetkeksi tietokoneen ruudun äärestä ja keskittyä fiilistelyyn. Toiset taas kertovat tarinaa tyhjästä pankkitilistä ja kaoottisesta johtoviidakosta, sekä muistuttavat musiikin tekemisen raadollisuudesta: biisien tekeminen vaatii kuulemma aina niitä kuuluisia perslihaksia eikä vain uusia kalliita leluja…

Joka tapauksessa erilaiset työkalut tarjoavat aina mahdollisuuden saada aikaan jotakin uutta ja kiinnostavaa. Moni kotituottaja onkin varmasti pohtinut modulaarisuuden soveltamista omassa studiossa ilman massiivisia investointeja analogisiin moduuleihin ja räkkeihin. Kuinka tätä yhdistelyn ja hallitun kaaoksen menetelmää voisi kokeilla digitaalisessa kotistudiossa?

Mitä modulaariseen synteesiin tulee, Native Instrumentsin klassikko Reaktor on ilman muuta kaikille tutustumisen arvoinen. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös Softuben Modular sekä erityisesti ilmainen(!) mutta huippulaadukas VCV Rack.

Mutta entä jos modulaarisuutta haluaisi soveltaa jo olemassaolevilla vst-efekteillä ja syntikoilla? Tähän antavat mahdollisuuden niin sanotut modulaariset vst-hostit.

Modulaarinen kotistudio

Tässä artikkelissa esitellään kolme vaihtoehtoa digitaalisen kotistudion modularisointiin – täysin digitaalisesti ja varsin edullisesti. Esittelyssä ovat New Sonic Artsin Freestyle, Image Linen Patcher sekä DDMF Metaplugin.

Ennen softien esittelyä on kuitenkin paikallaan puhua hieman modulaarisuudesta digitaalisessa ympäristössä. Vaikka aihe saattaa kuulostaa monimutkaiselta, on näiden työkalujen käyttöönotto omassa musiikin tekemisessä varsin helppoa. Käydään siis asiaan!

VST-host vai sekvensseri?

Moni sekvensseriohjelmiston omistaja saattaa tässä kohtaa pohtia mistä oikein on kyse – eikö Cubasen, Abletonin ja FL Studion kaltaisten monipuolisten sekvenssereiden avulla ole jo mahdollista yhdistellä vst-efektejä ja syntikoita vapaasti?

Hostien ideana ei ole korvata sekvensseriä – sen sijaan ne toimivat joko instrumenttina tai efektinä sekvensseriohjelmiston sisällä, ja tarjoavat modulaarisen alustan jonka avulla voit yhdistellä mitä tahansa muita koneellesi asennetuja vst-efektejä tai instrumentteja:

Modulaarisuuden filosofiana on tarjota tuottamiseen uusi näkökulma: yhdistelemällä olemassa olevia palikoita uusilla tavoilla halutaan keskittyä  soundien muokkaamiseen ja ennakkoluulottomaan kokeiluun.

Modulaaristen vst-hostien etuja

  • Uusi näkökulma soundien tekemiseen tuo varmasti uusia ideoita, ja kannustaa käyttämään tuttuja työkaluja uusin silmin
  • Olemassaolevia vst-efektejä ja syntikoita voi käyttää moduuleina hostin sisällä
  • Modulaarisuus tarjoaa helpon tavan yhdistellä efektejä ja syntikoita, ja voit helposti tallentaa parhaiten toimivat kombinaatiot tulevia projekteja varten
  • Useimmat modulaariset hostit toimivat kuten mikä tahansa tavallinen vst-instrumentti tai efekti: voit siis ladata sen sekvensseriin ja käyttää osana omaa workflowta
  • Voit käyttää samoja presettejä missä tahansa sekvensserissä
  • Monet hostit tarjoavat uniikkeja ominaisuuksia, joita omasta sekvensseristäsi ei välttämättä löydy (esimerkiksi signaalitien prosessointi eri taajuuskaistoissa, midi-efektit jne.)

VST-HOST EI KORVAA SEKVENSSERIÄ

  • Suurin osa hosteista toimii vain modulaarisena efektiräkkinä tai instrumenttina: biisien rakentaminen on joko hankalaa tai mahdotonta ilman perintestä MIDI-sekvensseriä
  • Modulaarisuus tuo mukanaan paitsi mahdollisuuksia myös monimutkaisuutta, joka ei miellytä kaikkia
  • Saatat huomata käyttäväsi enemmän aikaa kikkailuun kuin biisien tekemiseen…

Seuraavassa esitellään kolme softavaihtoehtoa, joiden avulla pääset helposti kokeilemaan onko modulaarisuus sinun juttusi.

Kolme modulaarista vst-hostia

New Sonic Arts Freestyle

http://www.newsonicarts.com/html/freestyle.php

New Sonic Arts Freestyle on tyylikäs ja monipuolinen vst-host, joka tarjoaa poikkeuksellisesti myös standalone-moodin jossa voit ajaa sitä erikseen sekvensserin ulkopuolella.

New Sonic Arts on melko tuntematon softafirma, jonka uumenista ovat peräisin suosittu Granite granulaarisyntikka, kevyt ja hyvin varusteltu Nuance sampleri sekä Vice looppisampleri. Heidän tuotteensa ovat tunnettuja paitsi hyvästä soundista myös moderneista ja tyylikkäistä käyttöliittymistään.

Freestylen käyttis noudattelee samaa pelkistettyä linjaa, ja on pienen tutustumisen jälkeen yllättävän helppokäyttöinen. Voit käyttää Freestyleä sekvensserin sisällä instrumenttina tai efektinä, kunhan ensin kerrot mistä ohjelma löytää koneellesi asennetut VST:t.  Freestyle skannaa ne, ja tallentaa samalla tyylikkäät screenshotit joiden avulla halutun syntikan tai efektin löytäminen helpottuu huomattavasti.

Tämän jälkeen voit ruveta yhdistelemään vst:itä vapaasti ja rakentaa niin monimutkaisia moduulikokonaisuuksia kuin haluat! Halutessasi voit pilkkoa äänisignaalin esim. kolmeen taajuuskaistaan (bassot / keskiäänet / diskantit) ja käsitellä niitä kaikkia eri efekteillä. Voit myös jakaa midi-koskettimistosi lähettämän signaalin useaan eri vyöhykkeeseen (key /range split) ja ohjata useita vst-syntikoita eri kanavilla yhtä aikaa!

Jos haluat ohjata Freestylen moduuleja MIDI-kontrollerillasi, voit hyödyntää kätevää makro-toiminnallisuutta ja linkittää useiden instrumenttien tai efektien parametreja yhden virtuaalisen kontrollinupin taakse. Tämä kätevä idea on sukua  esim. Abletonin device rackille tai Cubasen Quick Control -linkityksille.

Muista tämän artikkelin tuotteista Freestyle erottuu standalone-moodinsa ansiosta –  oikeastaan sitä voi jo kutsua kevyeksi sekvensseriohjelmistoksi. Inspiraation iskiessä voit siis ensin luonnostella soundeja tai looppeja Freestylessä ilman että avaat lainkaan sekvensseriäsi. Voit koska tahansa myöhemmin tuoda samat asetukset Freestylen VST-version avulla sekvensseriohjelmaasi, ja jatkaa biisin tekoa.

Freestyle on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen työkalu, varsinkin tyylikkään käyttöliittymänsä ja standalone-version ansiosta. Ainoa miinus on PDC-kompensoinnin puuttuminen.

Hinta 129€
VST-efektiversio Kyllä
VST-instrumenttiversio Kyllä
Standalone-versio Kyllä
Demo Saatavilla valmistajan sivuilta


DDMF Metaplugin

https://ddmf.eu/metaplugin-chainer-vst-au-rtas-aax-wrapper/

DDMF Metaplugin on helppokäyttöinen modulaarinen alusta, jonka avulla voit yhdistellä 32/64 bittisiä efektejä ja instrumentteja. Saatavilla on sekä instrumentti- että efektiversiot.

DDMF on pieni softapaja, joka on tullut tunnetuksi puoli-illmaisten mutta edistyksellistä teknologiaa tarjoavien laadukkaiden miksaustyökalujen tekijänä – IIEQPro on ehkä heidän tunnetuin tuotteensa.

Metaplugin on ollut saatavilla jo useita vuosia, mutta tänä vuonna julkaistussa kolmosversiossa on mm. tuki vst3 -plugareille sekä natiivi 32/64 bittinen kääntäjä eri plugin-formaateille. Jos siis haluat käyttää “vintage” vst-syntikoitasi modernissa 64-bittisessä sekvensserissä, Metaplugin antaa siihen helpon ratkaisun.

Sekvensserin sisällä Metapluginia voi käyttää sekä efektinä (MetaPlugin) että instrumenttina (MetaPluginSynth). Perusperiaate on sama kuin Freestylessakin, eli skannaamalla koneesi vst:t voit käyttää niitä modulaarisen monsterisyntikan tai multiefektin rakentamiseen.

Käyttöliittymältään Metaplugin on hieman karu, mutta tärkeimmät toiminnallisuudet on toteutettu selkeästi ja monimutkaistenkin räkkien luominen ja hallinta on helppoa. Metaplugin tarjoaa käyttäjälleen myös useita kehittyneitä ekstroja, kuten Mid/Side moduulin sekä 4-kertaisen ylinäytteistyksen äänenlaadun maksimoimiseksi.

Karusta käyttöliittymästään huolimatta Metaplugin on monipuolinen ja edullinen työkalu, joka sopii hyvin lisämausteeksi perinteisen sekvensserin kylkeen. Valitettavasti standalone -versiota ei ole saatavilla ainakaan toistaiseksi.

Hinta 44€
VST-efektiversio Kyllä
VST-instrumenttiversio Kyllä
Standalone-versio Ei
Demo Saatavilla valmistajan sivuilta


Image Line Patcher

https://www.image-line.com/plugins/Tools/Patcher/

Patcher on Image Linen FL Studion mukana tuleva ilmainen (!) modulaariympäristö, joka toimii sekä instrumenttina että efektinä FL Studion sisällä. Valitettavasti tästä monipuolisesta työkalusta ei ole vst-versiota.

Image Line on varmasti kaikille tuttu valmistaja, onhan heidän sekvensserinsä FL Studio yksi maailman suosituimmista työkaluista varsinkin elektronisen musiikin tuottajien keskuudessa.

Erikoista Patcherissä on, että sitä ei ole saatavilla erillisenä tuotteena vaan ainoastaan ilmaisena kylkiäisenä FL Studion mukana. Monelta onkin saattanut jäädä huomaamatta tämän monipuolisen ja tyylikkään työkalun olemassaolo, sillä Image Line ei sitä liiemmin mainosta omilla sivuillaan.

Patcher ei valitettavasti ole VST, vaan se toimii vain FL Studion sisällä missä sen voi ladata joko instrumenttina (channel) tai efektinä. Myös instrumenttiversio osaa käskyttää efektejä.

Käyttöliittymä on vektoripohjainen ja FL Studiolle tyypillisen “karkki”, mikä tuskin haittaa useimpia FL Studion käyttäjiä. Lisätyt instrumentit ja efektit näytetään tyylikkäästi graafisina screenshotteina, myös ulkoisten vst:iden osalta. FL Studio ei valitettavasti edelleenkään osaa käyttää hyväkseen midi-efektejä vst-formaatissa, mutta onneksi FL Studion mukana tulee useita käteviä midi-moduuleja (mm. keysplit ja fit to scale) joita voi käyttää Patcherin sisällä.

Ehkä siistein ominaisuus on Surface -moduuli, jonka avulla on mahdollista rakentaa täysin kustomoitu “kontrolleri” omaan modulaariseen räkkiin – voit siis ohjata esimerkiksi viiden eri efektin dry/wet -kontrollia yhdellä nupilla! Idea on sama kuin Freestylessä, mutta vielä monipuolisemmin toteutettu.

Fl Studion omistajille Patcher tarjoaa dramaattisesti lisäarvoa, ja se saattaa jopa ihastuttaa muiden sekvensserien käyttäjiä siinä määrin että FL Studion hankinta alkaa kiinnostamaan…

Hinta ilmainen (vaatii FL Studion lisenssin alk. 89€)
Efektiversio Kyllä (vain FL Studion sisällä)
Instrumenttiversio Kyllä (vain FL Studion sisällä)
Standalone-versio Ei
Demo FL Studio demoversio


Modulaarisuutta digitaalisesti

Toivottavasti sait artikkelista uutta tietoa ja inspiraatiota kokeillaksesi modulaarisia vst-hosteja omissa produktioissasi!

Oletko kokeillut joitain artikkelissa mainituista tuotteista? Vai onko kotistudioisi nurkassa kenties oikea hardware modulaariräkki? Voit kertoa kokemuksistasi muille lukijoille jättämällä kommentisi artikkeliin!