Vaikka kotistudion nurkassa tikittäisi tehokaskin PC, saattaa sen suorituskyvystä jäädä huomattava osa saavuttamatta mikäli käyttöjärjestelmän ja oheisohjelmien asetuksia ei ole viilattu kuntoon. Tässä artikkelissa annetaan yleisiä vinkkejä windows-koneiden suorituskyvyn optimointiin musiikin tuottamista silmälläpitäen.
Musiikin tuottaminen on yksi vaativimmista sovelluksista, joihin nykypäivän kotitietokoneita käytetään. Erityisesti yksinomaan VST-syntikoihin ja efekteihin pohjautuva “in the box” -työskentely edellyttää koneelta riittävän korkeaa yleistä suorituskykyä, jotta monimutkaistenkin biisien miksaaminen onnistuu sujuvasti ilman pätkimistä ja viivettä.
Tässä artikkelissa esitellään tärkeimpiä asetuksia ja ohjeita Windows 10 -koneiden suorituskyvyn optimointiin musiikin tekemisen näkökulmasta. Annan myös muutamia omiin kokemuksiini perustuvia suosituksia, joiden avulla omat studiokoneeni ovat vuosien varrella pysyneet hyvässä tikissä.
PC:n optimointi – Kotistudion vinkit
Optimointi 1/5: nykytilanteen kartoitus
Ilmaisilla LatencyMon ja Geekbench -sovelluksella voit ajaa testit nykyisellä koneellasi, ja tallentaa tulokset ennen optimointia.
Teknologia kehittyy usein niin nopeasti, että vähemmän tekniikasta innostuneet kotimuusikot saattavat ahdistua jatkuvasta päivittämisestä ja uusista ohjemistoversioista. Monista kotistudioista löytyykin vanhentuneella käyttöjärjestelmällä varustettu PC.
Valitettavan usein erilaisten atk-ongelmien taustalla on kuitenkin vanhentunut tietokone ja sen iän mukanaan tuomat yhteensopivuusongelmat uusien ohjelmistoversioiden ja laitteiden kanssa. Jos siis haluat käyttää uusia vst-syntikoita ja efektejä, käyttöjärjestelmä kannattaa päivittää uusimpaan 64-bittiseen Windows 10 -versioon.
Täysi teho ilman virransäästöä
Musiikin tekemisessä kaikenlaiset virransäästöasetukset ovat myrkkyä, sillä ne vähentävät koneen vasteaikaa ja heikentävät suorityskykyä. Varmista siis, että ohjauspaneelissa on asetettu virranhallintaprofiiliksi “High Performance”:
Windows 10 ohjauspaneelin virranhallinta-asetukset
Tämä on erityisen tärkeä asetus varsinkin kannettavissa tietokoneissa, jotka on oletusarvoisesti asetettu kuluttamaan mahdollisimman vähän virtaa jopa silloin, kun ne on kytketty verkkovirtaan/laturiin.
Taustaprosessien priorisointi
Toinen asetus, joka usein vähentää äänikortin vasteaikaa eli latenssia on prosessorin resurssien ohjaaminen taustaprosesseille. Jos kirjoitat windowsin hakupalkkiin “system settings” niin pääset suoraan muokkaamaan asetuksia ( vaihtoehtoinen reitti: Control Panel > System > Advanced System Settings > Advanced > Perfomance > Advanced > Processor Scheduling):
Windows 10 – Processor Scheduling – Background Services
Windowsin taustasovellukset
Windows 10 toi mukanaan monia uudistuksia, joista monet eivät valitettavasti auta kotistudiotyöskentelyssä. Automaattisesti ajettavien taustasovellusten määrää kannattaa vähentää suorituskyvyn parantamiseksi. Jos kirjoitat windowsin hakupalkkiin “background apps” niin pääset muokkaamaan asetuksia (samalle sivulle pääset myös ohjauspaneelin kautta):
Windows 10 taustasovellusten hallinta
Käynnistyksen hallinta
Valitettavan monet apuohjelmat haluavat käynnistää itsensä aina Windowsin käynnistyessä. Kirjoita windowsin hakupalkkiin “task manager”, ja valitse “Startup” -välilehti. Listalta kannattaa de-aktivoida kaikki ohjelmat joita et päivittäin tarvitse:
Task Managerin avulla voi kätevästi hallita käynnistyviä sovelluksia
Latenssin ja prosessorikuorman suhde
Latenssi (eng. “latency“) tarkoittaa viivettä, joka syntyy kun järjestelmään syötetään dataa ja se palautetaan käsittelyn jälkeen takaisin ulos. Musiikin tekemisessä latenssi tulee vastaan sekä äänen että MIDI-datan tallentamisessa.
Tärkein latenssiin vaikuttava seikka on äänikortin ajuriohjelmistosta löytyvä asetus, jolla viivettä voidaan säätää ohjelmallisesti. Matalampi latenssi vaatii enemmän suoritustehoa, ja latenssin kasvattaminen vastavuoroisesti helpottaa prosessorin kuormaa.
Esimerkki latenssin säätämisestä Presonuksen ajuriohjelmistossa
Äänikortin asetuksia kannattaakin käydä säätämässä tilanteen mukaan. Jos esimerkiksi miksaat biisiä etkä tarvitse matalaa latenssia nauhoittamiseen, kannattaa latenssia kasvattaa jolloin saat enemmän tehoja VST-instrumenttien käyttöön.
Optimointi 3/5: Tietoturvaohjelmistot
Tietoturvaa ei kannata unohtaa kotistudiossakaan, mutta useimmat virustorjuntaohjelmistot toimivat oletusasetuksilla turhan agressiivisesti, ja saattavat vaikuttaa negatiivisesti suorituskykyyn.
Virustorjuntaohjelmiston asetukset kuntoon
Musiikin tekemiseen liittyvien ohjelmistojen sekä tiedostojen sijainnit kannattaa lisätä “valkoiselle listalle” eli poistaa niiden reaaliaikainen valvonta käytöstä. Näitä kansiota ovat esimerkiksi sekvensserin ja vst-efektien asennuskansiot, samplekirjastot sekä muut musaprojekteihin liittyvät kansiot.
Asetukset on nimetty hieman eri tavoin ohjelmistosta riippuen, mutta yleensä puhutaan “exclusion list” tai “ignore list” asetuksista. Avastin asetus näyttää tältä:
Kansioiden poissulkeminen Avastin asetuksissa
Windows Defender
Vaikka et olisikaan asentanut kolmannen osapuolen tietoturvaohjelmistoa, tulee windowsin mukana Microsoftin oma Windows Defender -ohjelma. WD:n asetuksiin kannattaa ehdottomasti käydä lisäämässä äsken kuvatut poikkeukset! Lisätietoja Microsoftin sivuilta.
Kotistudio suosittelee, että WD:n käyttämisen sijasta asennat musakoneeseen jonkin ilmaisen vaihtoehdon (esimerkiksi Avast tai Avira). Näin siitä syystä, että kolmannen osapuolen ohjelmistot ovat useimmiten tehokkaampia ja vähemmän suorituskykyä kuormittavia kuin Windows Defender. Sinun ei tarvitse erikseen poistaa Defenderiä, vaan se otetaan automaattisesti pois käytöstä jos asennat jonkin muun tietoturvaohjelmiston koneellesi.
Optimointi 4/5: Päivitykset
Ohjelmistoja ja ajureita parannellaan jatkuvasti, joten uusien versioiden tarkistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti – ainakin 1-2 kertaa vuodessa. Erityisesti, jos koneesi suorituskyvyssä on ongelmia, tarkista ainakin seuraavat päivitykset:
Windowsin omat päivitykset
Äänikortin ajurin ja firmwaren ajuripäivitykset valmistajan sivuilta (huom: nämä ovat joskus erikseen asennettavia, ja saattavat päivittyä keskenään eri aikataululla)
Näytönohjaimen ajuripäivitykset
Emolevyn, verkkokortin ja muiden lisälaitteiden ajuripäivitykset
Sekvensseriohjelmiston ja VST-instrumenttien päivitykset
Useat valmistajat tarjoavat nykyään automaattisia päivitysohjelmistoja, joiden avulla saat uusimmat versiot juuri omaan koneeseesi sopivista ajureista.
Kun teet ajuripäivityksiä, muista käynnistää kone heti uudelleen päivityksen jälkeen. Päivitykset kannattaa myös ajaa yksi kerrallaan, jotta mahdollisten konfliktien riski voidaan pitää minimissä.
Optimointi 5/5: tulosten vertaaminen
Jos huomaat Geekbench tai LatencyMon -tulosten parantuneen, niin onneksi olkoon – saat nyt omasta studiokoneestasi enemmän irti!
Jos suorituskyky ei sanottavammin parantunut, ja nykyinen kokoonpanosi tuntuu liian hitaalta omiin tarpeisiisi, on edessä todennäköisesti koneen ja/tai sen komponenttien päivittäminen uusiin.
Netistä löytyy pilvin pimein erilaisia ohjeita ja kikkoja, joilla Windowsin eri asetuksia viilataan perin pohjin ja luvataan suorituskyvyn parantuvan selvästi. Kotistudion kokemukset kertovat päinvastaista – jos teho ei yksinkertaisesti riitä, niin ainoa ratkaisu on päivittää rauta parempaan.
Millainen PC-kokoonpano vaaditaan musiikin tuottamiseen?
Jos olet hankkimassa uutta PC:tä musan tekemiseen, kannattaa lähtökohdaksi ottaa tehokas toimistokone mielummin kuin hyvä pelikone. Toisin sanoen, uusimman näytönohjaimen sijasta kannattaa sijoittaa prosessorin laskentatehoon ja keskusmuistin sekä kovalevyjen suorituskykyyn.
Yleisesti ottaen pöytäkoneiden suorituskyky ja yhteensopivuus tekevät niistä suositeltavampia kuin kannettavista tietokoneista. Usein saat saat pöytäkoneesta myös enemmän suorityskykyä irti hintaan nähden, ja mahdolliset yhteensopivuusongelmat ratkeavat komponenttien vaihdolla ja/tai päivittämisellä.
Musiikin tekemiseen suunniteltu ulkoinen äänikortti on ehdoton vaatimus kaiken tasoiseen musiikin tekemiseen, sillä kortin ajurit mahdollistavat tehokkaan tiedonsiirron käyttöjärjestelmän, raudan ja ulkomaailman välillä. Useimmat kortit toimivat niin PC- kuin Mac -laitteissa.
Kaikki irti studiokoneesta
Toivottavasti sait näistä vinkeistä apua oman studiokoneesi suorituskyvyn parantamiseen. Jos sinulla on omakohtaisia kokemuksia suorituskyvyn parantamisesta musiikin tuottamisessa, jätä kommenti artikkeliin!