Oma kotistudio osa 1/3 – Laitteet

Kolmiosaisessa artikkelisarjassa esitellään simppelin kotistudion rakentamisen vaiheet alusta loppuun. Tässä ensimmäisessä osassa neuvotaan perushankinnoissa, kuten äänikortin ja kaiuttimien valinnassa. Seuraavissa osiossa perehdytään enemmän ohjelmistoihin sekä digitaalisen musiikin perusteisiin.

Olen melko varma, että jokainen omaa kotistudiota miettinyt on huomannut kuinka valtava määrä informaatiota aiheesta on tarjolla. Erilaisia välineitä ja niiden yhdistelmiä on lukemattomia, ja lisäksi useimmilla artisteilla ja tuottajilla on oma henkilökohtainen mieltymyksensä musiikin tekemiseen ja sitä kautta studion rakentamiseen. Kun tähän lisätään vielä eri valmistajien markkinointi ja mainospuheet, on sekava soppa valmis.

Tässä artikkelisarjassa otetaan lähtökohdaksi aloittelijan budjetille sopivan, tietokonepohjaisen kotistudion kokoaminen. Olen valinnut laitteiden ja ohjelmistojen joukosta sellaisia vaihtoehtoja, jotka ovat riittävän laadukkaita ammattimaisenkin soundin tuottamiseen, mutta samalla myös järkevässä hintaluokassa ja yleisesti hyväksi todetun tuotteen maineessa.

Artikkelia päivitetty 4.3.2019 – mallit ja tuoteperheet päivitetty, linkit tarkistettu.
Artikkelia päivitetty 1.12.2019 – mallit ja tuoteperheet päivitetty, linkit tarkistettu.
Artikkelia päivitetty 12.10.2021 – mallit ja tuoteperheet päivitetty, linkit tarkistettu.

Kotistudion peruslaitteisto on jaettu tässä artikkelissa viiteen eri osa-alueeseen:

  1. Tietokone
  2. Äänikortti
  3. Kaiuttimet
  4. MIDI-koskettimisto

Ennen kuin puhutaan laitteista tarkemmin, on kuitenkin syytä pohtia hieman omia tarpeitasi kotistudion näkökulmasta.

Minkälaisen studion tarvitset?

Koska tarvittava laitteisto riippuu aina käyttäjän tarpeista, olen lähtenyt siitä olettamuksesta että käyttäjänä kuulut lähtökohtaisesti kahteen pääryhmään: joko niihin, jotka haluavat nauhoittaa “oikeita” instrumentteja, tai niihin jotka haluavat keskittyä pelkästään tietokoneen avulla tuotetun musiikin tekemiseen.

Vaihtoehto 1: Virtuaalinen kotistudio

Jos aiot tehdä musiikkia pelkästään tietokoneen avulla ilman, että sinun tarvitsee nauhoittaa akustisia instrumentteja tai muita äänilähteitä, pääset alkuun kaikista nopeimmin. Et esimerkiksi tarvitse mikrofoneja tai moniraitaäänitykseen suunniteltuja äänikortteja. Jos et siis soita mitään instrumenttia, tai et vielä tiedä minkä tyyppistä musiikkia haluat tehdä, kuulut todennäköisesti tähän ryhmään.

Voiko tietokoneella tehdä muutakin kuin elektronista musiikkia?

Ilman muuta! Elektronisen musiikin tuottajat ja EDM-friikit ovat toki eniten innoissaan virtuaalistudiosta, mutta tietokoneen avulla on mahdollista tuottaa myös “akustista” musiikkia.

Tämä on mahdollista niin sanottujen virtuaali-instrumenttien (VST) avulla, jotka pystyvät jäljittelemään täysin aidon kuuloisesti mm. pianoja sekä urkuja, rumpuja, kitaroita sekä muita akustisia instrumentteja. Saatavilla on myös kokonaisia kuoroja ja sinfoniaorkestreita…

Moderneja VST-instrumentteja: Spectrasonics Omnisphere 2, Toontrack EZKeys, U-He Diva, Xfer Serum, Native Instruments Kontakt Sessions Strings Kuvat: Kirjoittaja & valmistajat

VST-syntikoiden toiminta perustuu modernien tietokoneiden lisääntyneeseen prossutehoon ja muistikapasiteettiin: esimerkiksi huippuluokan VST-pianot vievät satoja(!) gigatavuja tilaa, ja jokainen kosketin on samplattu kymmenillä eri voimakkuuksilla usean mikrofonin avulla. Samplattujen akustisten soitinten lisäksi nykyään pystytään myös simuloimaan analogisia komponentteja ja virtapiirejä, ja rakentamaan niiden avulla virtuaalisia “hardware” syntikoita ja -efektejä.

Blogin myöhemmissä artikkeleissa tullaan esittelemään erilaisia VST synia ja efektejä laajemmin!

Vaihtoehto 2: Elektro-akustinen kotistudio

Jos olet kitaristi tai omistat esimerkiksi vanhan analogisyntikan, kuulut tähän ryhmään. Tietokone toimii sinulle lähtökohtaisesti musiikin tallennusvälineenä, ja valtaosa soundeista syntyy tietokoneen ulkopuolella. Tähän ryhmään saattavat kuulua myös ammattimuusikot, joille soittaminen ja esiintyminen on arkipäivää mutta musiikin tuottaminen tietokoneen avulla ei ole tuttua. Tai kenties  suunnitelmissa on bändinne ensimmäisen demon nauhoittaminen ja miksaaminen?

Tietokone on myös kitaristin paras ystävä.
Myös akustisten musiikin tekemisessä tarvitaan loppujen lopuksi tietokoneen apua. Kuva: Michael Iven

Syntikoiden ja ulkoisten hardware-efektien käyttö

Syntikoiden tuottama ääni tulee nauhoittaa tietokoneelle “livenä”, aivan samaan tapaan kuin akustisetkin instrumentit. Nauhoitettua ääniraitaa voi jälkeenpäin käsitellä ja korjailla tietokoneella monilla tavoin.

Ulkoisten efektien käyttö taas vaatii, että tietokoneelle alun perin tallennettu ääni tuodaan “ulos” esimerkiksi reverbien ja kaikujen läpi, ja nauhoitetaan takaisin tietokoneelle. Lopputuloksena alkuperäisen eli ns. “dry” soundin rinnalla on nyt myös efektoitu eli “wet” versio, joka voidaan miksata biisiin mukaan.

Kuuluitpa kumpaan tahansa ryhmään, on kotistudion tärkein osa tietokone ja siihen liitetty äänikortti. Näitä käsitellään seuraavaksi.

1. Kotistudion digitaalinen sydän

Moderni kotistudio ei olisi mahdollinen ilman tietokoneiden tuomia mahdollisuuksia. Siksi tietokoneen hankinta on käytännössä välttämätöntä, mikäli haluat tallentaa ja miksata omaa musiikkiasi.

Et kuitenkaan tarvitse verkkokaupan kalleinta tehomyllyä: jos käytössäsi on 1-2 vuoden ikäinen keskihintainen PC tai Mac, et todennäköisesti tarvitse uutta tietokonetta ainakaan musiikkiharrastuksen alkuvaihessa.

Moderni PC tai Mac on paras vaihtoehto musiikin tekemiseen. “Pöytäkoneen” laajennettavuus ja suorituskyky on valttia musiikkiharrastuksen edetessä…

Myös vanhempi MacBook soveltuu hyvin musiikin tekemiseen, mutta PC-kannettavien kanssa on hankalampaa antaa yleisiä ohjeita – jos läppärisi on useamman vuoden ikäinen etkä ole maksanut siitä yli 1000€ on se todennäköisesti hieman alitehoinen musiikin tekemiseen.

Älä kuitenkaan heti ryntää ostamaan uutta konetta, sillä voit hyvin päivittää vanhan koneen uuteen myöhemminkin kun olet ensin testannut sitä musakäytössä. Jos taas manaat koneesi hitautta ja tuulettimen ujellusta aina kun laitat sen käyntiin, voit varmasti aavistaa että musiikin tekeminen ei tule olemaan nautinnollista…

Vinkkejä koneen hankintaan

  • Nopea moniydinprosessori ja riittävä keskusmuisti ovat tärkeitä musiikin tekemiselle, näytönohjaimen teho ei. Kannattaa siis ostaa mielummin “toimistokone” kuin “pelikone”.
  • Pöytäkoneesta saat aina enemmän tehoa irti kuin kannettavasti tietokoneesta, ja sitä on helpompaa + edullisempaa laajentaa tarpeiden muuttuessa
  • Käyttöjärjestelmä kannattaa aina päivittää uusimpaan versioon, erityisesti windows-koneissa. Tämä siitä syystä, että laitevalmistajien tuki (ajurit, päivitykset) on silloin taattu tulevaisuudessakin.
  • Jos aiot keskittyä vain akustisten instrumenttien nauhoittamiseen (esim. kitara tai laulu), pärjäät heikkotehoisemmalla koneella

Lopullinen teho tietokoneesta saadaan vasta kun siihen liitetään musiikin tekemiseen tarkoitettu äänikortti. Sen valintaa käsitellään seuraavaksi.

2. Bitit ääneksi ja päinvastoin

Tarvitset uuteen kotistudioosi luonnollisesti myös äänikortin. Nykypäivän laitteet ovat lähes poikkeuksetta ulkoisia malleja: yleisin liitäntämuoto on joko USB2/3 tai Firewire. Suosittelen USB2-tyyppisen kortin hankintaa edullisemman hinnan sekä alustariippumattomuuden takia (sama kortti toimii sekä Macillä että PC:llä). USB3 -liitännästä ei ole suoraa hyötyä musiikin tekemisessä, varsinkaan jos nauhoitat vain muutamaa ääniraitaa yhtä aikaa.

USB2 äänikortteja: Focusrite Scarlett 2i2, Presonus Audiobox 22VSL, Steinberg UR22
Jo muutaman satasen satsauksella saat laadukkaan USB-liitäntäisen äänikortin kotistudioosi. Kuvat: Valmistajat

Paitsi hyvää äänenlaatua ja erilaisia liitäntöjä, musiikin tekemiseen suunnitellut äänikortit tarjoavat ennen kaikkea laadukkaat ajurit (ASIO tai Core Audio) joilla musiikin nauhoittaminen sekä toistaminen onnistuu mahdollisimman pienellä viiveellä eli latenssilla. Ajurien ja prosessorin yhteispeli asettaa rajat sille kuinka montaa raitaa tietokoneella voidaan äänittää tai toistaa, tai millaisella viiveellä MIDI-koskettimiston lähettämä nuotti-informaatio muutetaan ääneksi. Kallis moniydinprosessorikin kaipaa siis hyvät ajurit toimiakseen optimaalisesti musiikin teossa.

Äänikorttiin ei tarvitse sijoittaa suurta summaa: 150-300€ satsauksella saat jo käyttöösi niin hyvän laitteen, että se tulee riittämään kotistudiossasi pitkään. Hyvässä maineessa olevia harrastajahintaisia laitteita ovat muun muassa Focusriten, Motun sekä Presonuksen tuotteet. RME:n ja Universal Audion korteissa on sitten jo ammattilaistason äänenlaatu ja suorituskyky.

Jos aiot nauhoittaa instrumentteja tai vokaaleja, kannattaa äänikortin liitäntöjen määrään kiinnittää huomiota. Vaikka et vielä tarvitsisikaan useampaa kuin yhtä tai kahta sisääntuloa, voi olla fiksumpaa ostaa kerralla 4 tai 6 sisääntuloa sisältävä kortti siltä varalta että tarpeet kasvavat. Melkein kaikkien valmistajien mallistosta löytyy useampia liitäntöjä sisältävä sisarmalli.

Äänikorttien oheisohjelmat

Äänikortin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös sen mukana tulevaan ohjelmistoon: jos olet kiinnostunut tietystä sekvensseriohjelmistosta (eng. DAW) voit saada sen perusversion ilmaiseksi äänikortin mukana.

Kaikkiin sekvensseriohjelmistoihin voit tutustua lataamalla ilmaisen demon valmistajan sivuilta, joka toimii ohjelmasta riippuen 2-4 viikkoa maksutta. Ohjelmistoja ei ole sidottu tiettyihin kortteihin, joten esimerkiksi Cubase toimii moiteetta Focusriten kanssa. Yleensä kortin mukana toimitettu ohjelmisto on kuitenkin paras valinta, ja valmistaja tukee sitä parhaiten!

Sekvensserien eroja käsitellään laajemmin artikkelisarjan seuraavassa osassa.

Kolme vaihtoehtoa:

Kotistudion kasaaminen alkaa olla jo hyvällä mallilla! Nyt tarvitaan vielä kaiuttimet sekä MIDI-koskettimisto.

3. Armottomat kaiuttimet

Jos olet musiikin ystävä, arvostat varmasti laadukkaiden äänentoistolaitteiden hyvää soundia. Musiikin kuunteluun tarkoitetut stereokaiuttimet sekä -vahvistimet onkin yleensä viritetty kuulostamaan hyvältä. Kotistudion kaiuttimilta vaaditaan sen sijaan armotonta kliinisyyttä, läpinäkyvyyttä ja jopa tylsyyttä. Kotistudiokäyttöön tarkoitettuja kajareita kutsutaankin termillä lähikenttämonitori (eng. near-field monitor).

Tilanne on pitkälti sama kuin äänikorttien kanssa: edullisemmatkin mallit tarjoavat ylivertaista äänenlaatua perus multimediakaiuttimiin verrattuna, ja noin 400-500€ satsauksella saat studioosi hyvät monitorit. Huomaa, että studiokäyttöön suunnitellut kaiuttimet ovat ns. aktiivisia eli niiden sisältä löytyy omat vahvistimet. Voit siis kytkeä kaiuttimet suoraan äänikortin perään ja laittaa virrat päälle.

Edullisia ja laadukkaita kaiuttimia kotistudioon: Yamaha HS7, Presonus Eris 5, KRK Rokit 6 G3. Kuvat: Valmistajat.

Liittäminen äänikorttiin

Aktiivikaiuttimet kannattaa liittää äänikorttiin perusjohtojen sijasta ns. balansoiduilla liitännöillä, siitäkin huolimatta että kaiuttimessa olisi normaali “plugi” liitäntä. XLR -kaapeleilla on positiivinen vaikutus signaalin laatuun ja häiriökestävyyteen.

Yleensä tarvittavia kaapeleita ei harmittavasti toimiteta kaiuttimien tai äänikorttin mukana, joten muista tilata tarvittavan mittaiset piuhat erikseen. Onnneksi peruskaapelit eivät ole kalliita, esimerkiksi Thomannilta löytyy 3m balansoitu kaapeli alle kympillä: Cordial CFM 3 MV

Kolme vaihtoehtoa:

Kuinka iso kaiutin tarvitaan?

Bassoelementin koko määrittää sen, kuinka “alas” kaiuttimen bassotoisto ulottuu. Pienessä makuuhuonestudiossa 5-6 tuumainen kaiutin yleensä riittää, mutta jos musiikkityylissäsi tarvitaan luotettavaa bassotoistoa niin 7-8 tuuman elementti on tarpeellinen. Toinen vaihtoehto on lisätä pienten kaiuttimien yhteyteen erillinen subbari, mutta tällöin haasteeksi voi muodostua hyvän balanssin saavuttaminen matalien ja keskiäänten välillä.

Jos mahdollista, kannattaa tietysti käydä kuuntelemassa erilaisia kaiuttimia paikallisessa musiikkiliikkeessä ennen ostopäätöstä! Samalla näet/koet kuinka kaiuttimen koko sopii sinun kotistudioosi.

Kaiuttimien lisäksi myös niiden sijoittelu (tarpeeksi etäisyttää läheisiin seiniin) sekä huoneen akustiikka (riittävä vaimennus) vaikuttavat paljon siihen miltä musiikki kotistudiossasi kuulostaa.

VINKKI: Älä sijoita kaiuttimia pöydälle, vaan osta niille edulliset kaiutinjalustat joiden avulla voit nostaa diskanttielementin korvan korkeudelle.

Ensimmäisen kotistudiosi laitteisto alkaa nyt olla kasassa! Varsinkin VST-instrumentteja käyttävät kotimuusikot tarvitsevat kuitenkin vielä MIDI-koskettimiston, jonka avulla tietokoneella olevia syntikoita voidaan soittaa ja kontrolloida.

4. MIDI-koskettimisto

Useimmissa MIDI-kiippareissa on ns. “syntsatuntuma” eli koskettimet ovat rakenteeltaan kevyet ja niiden tarjoama vastus on “jousimainen”. Jos olet soittanut pianoa tai koskettimia ja tottunut pianomaiseen (puolipainotettuun tai täyspainotettuun) tuntumaan, niin tarvitset luonnollisesti laadukkaamman ja suuremman kiipparin. Jos taas haluat vain soitella sisään melodioita ja riffejä, ei koskettimistoon tarvitse satsata yhtä paljon.

Yleisenä ohjeena sanoisin, että kannattaa suosiolla unohtaa 25-koskettimiset mallit ja valita joko 49- tai 61 -versio. Lisäksi kontrollerissa tulisi olla ainakin muutamia liukusäätimiä ja potikoita, joiden avulla voit kontrolloida tietokoneen efektejä ja virtuaalisyntikoita. Kuten kaiuttimienkin kohdalla, näitä kannattaa mieluusti käydä kokeilemassa paikallisessa musiikkiliikkeessä.

Moderni MIDI-koskettimisto, kuten Novation Launchkey Mk2, on monipuolinen työkalu. Kuva: Novation
Moderni MIDI-koskettimisto, kuten Novation Launchkey Mk2, on monipuolinen työkalu. Kuva: Novation

Kolme vaihtoehtoa:

 

Entäs mikrofoni?

Allekirjoittaneen täytyy tässä kohtaa tunnustaa, että en ole koskaan nauhoittanut vokaaleja tai instrumentteja suoraan mikrofonin avulla. Siksi ohjaankin kiinnostuneet lukijat näiden artikkeleiden pariin, joissa kerrotaan hyviä vinkkejä mirofonien valintaan eri tarkoituksiin:

SOS Guide To Choosing & Using Studio Microphones

Microphone Bying Guide

Studio Microphone Bying Guide

Voit myös tutustua Thomannin myydyimpien mikrofonien listaan täällä.

Valmista on! Melkein…

Perus kotistudiomme on nyt kasassa! Olemme kuitenkin vasta saanet kasaan tarvittavat laitteet – vielä tarvitaan muutama perusohjelma, jotta voit oikeasti ruveta toteuttamaan musiikillisia ambitioitasi. Kotistudion tärkeintä ohjelmistoa eli sekvensseriä käsitellään artikkelisarjan seuraavassa osassa!

Jos haluat kommentoida artikkelia, kertoa omista laitesuosituksistasi tai kuvailla ensimmäisen kotistudiosi laitteistoa, anna äänesi kuulua ja jätä kommentti artikkeliin.