Stereokuvan hallinta M/S -tekniikalla

Stereoäänestä puhuttaessa monille tulee ensimmäisenä mieleen perinteinen jaottelu vasemman ja oikean kanavan välillä. Digitaalinen Mid/Side -prosessointi tarjoaa kuitenkin monipuolisemmat mahdollisuudet stereokuvan hallintaan miksaamisen aikana.

Miksaamisessa keskeistä ja samalla haastavinta on löytää toimiva tasapaino eri instrumenttien kesken. Useimmiten tämä tapahtuu raitojen dynamiikkaa ja taajuusjakaumaa muokkaamalla, jolloin biisin osaset sovitetaan yhteen ja kullekin niistä varataan tietty rooli osana kappaleen akustista kokonaisuutta. Äänenvoimakkuuden ja taajuusjakauman lisäksi tuottajan käytössä on kuitenkin myös yleensä vähemmälle huomiolle jäävä “kolmas ulottuvuus”, eli stereokuvan hallinta.

Tässä artikkelissa esitellään ja havainnollistetaan ns. Mid/Side eli M/S -tekniikan käyttämistä miksaamisessa ja stereokuvan hallinnassa, sekä esitellään muutamia Kotistudion hyväksi havaitsemia työkaluja joilla stereokuvan muokkaamisen perustoiminnot onnistuvat kätevästi.

Stereoäänen dekoodaus M/S -komponentteihin

Ei kannata huolestua, vaikka otsikko kuulostaa sähkötekniikan tenttikirjalta – Kotistudion kohderyhmää ovat edelleen oman musiikin tekemisestä kiinnostuneet kotituottajat!

M/S dekoodaus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että yleisesti käytetyn L/R (vasen/oikea) kanavajaottelun sijaan ääni puretaan monosignaaliin “M” (Mid: kaikki se informaatio mikä on yhteistä vasemmalle ja oikealle stereokanavalle), sekä sivukaistaan “S” (Side: kaikki se informaatio, joka eroaa vasemman ja oikean kanavan välillä). Englanninkieliset termit Sum ja Difference, joita myös käytetään kuvaamaan M/S kanavia, kertovat ehkä parhaiten mistä on kyse.

Miltä Mid/Side kuulostaa käytännössä?

Seuraavassa kuulet miltä stereoääni kuulostaa M/S dekoodattuna. Esimerkkinä on sama lyhyt looppi kolmena versiona: ensin alkuperäisessä stereomuodossa, ja sitten erikseen M ja S -dekoodatussa muodossa:

Normaali stereo:

Keskikanava (M):

Sivukanava (S):

Niille, jotka tutustuvat aiheeseen ensimmäistä kertaa, herää varmasti heti ideoita siitä kuinka tätä voisi käyttää miksaamisessa ja äänisuunnittelussa! Stereokuvan hallinnan perussovellutuksia esitellään tarkemmin seuraavaksi.

M/S-tekniikan käyttö miksaamisessa

Mahdollisuus M ja S -kanavien käsittelyyn löytyy sisäänrakennettuna yllättävän monesta “normaalistakin” efektistä, vaikka sitä ei aina tuoda selvästi esille. Aiemmin ehkä turhan teknisenä ja abstraktinakin pidetty M/S on muuttunut viime aikoina yhä yleisemmäksi myös harrastajien kotistudioissa juuri digitaalisten työkalujen yleistymisen ansiosta.

Stereokuvan hallinta onnistuu yllättävän monella efektillä ilman erillisiä työkaluja. Esimerkiksi Ableton Live 9 eq:ssa on sisäänrakennettu tuki M/S prosessoinnille.
Stereokuvan hallinta onnistuu yllättävän monella efektillä ilman erillisiä työkaluja. Esimerkiksi Ableton Live 9 eq:ssa on sisäänrakennettu tuki M/S prosessoinnille.

Ehkäpä hienoin ominaisuus M/S:n käytössä on se, että äänilähteen (olipa se sitten yksittäinen instrumentti tai kokonainen biisi) stereokuvan dramaattinenkin muokkaaminen on nopeaa. Aihe on sen verran laaja, että tässä artikkelissa perehdytään vain EQ:n käyttöön M/S moodissa. Perusperiaate on kuitenkin sama esimerkiksi kompressoreita tai reverbiä käytettäessä – artikkelin luettuasi pääset toivottavasti niidenkin kanssa nopeasti liikkeelle.

Esimerkki 1: Bassot monoksi

Yleensä biisin miksaamisen loppuvaiheessa tai viimeistään masteroinnissa matalat taajuudet halutaan “kutistaa” monoksi, jotta stereoinformaatio ei pääse sotkemaan matalimpien taajuuksien (genrestä riippuen n. 150 Hz ja sen alle) iskevyyttä ja toistoa. Käytännössä M-kanavaan ei kosketa lainkaan, ja vastaavasti S-kanavalta leikataan kaikki informaatio pois halutun taajuuden alapuolelta. Periaate on siis sama kuin normaalissa EQ:n käytössä, mutta vaikutus kohdistetaan erikseen M ja S -kanaviin.

Esimekkinä Plugin Alliancen kätevä BX Control -plugini, jonka "Mono maker" napin avulla pystyy leikkaamaan S-informaation pois biisistä. Huomaa myös kätevät solo-napit niin L/R kuin M/S signaaleillekin.
Esimekkinä Brainworxin kätevä BX Control -plugin, jonka “Mono maker” -säätimellä pystyy leikkaamaan Side-informaation pois halutulta taajuusalueelta. Huomaa myös vasemmalla puolella kätevät solo-napit niin L/R kuin M/S signaaleillekin. Mukana on myös stereokuvan laajentamisen ja fokusoinnin säätimet. www.brainworx.de

Esimerkki 2: balanssin siirto keskeltä sivuille

Usein tulee tilanteita, joissa biisin sisällä tietylle taajuuskaistalle alkaa kasaantua  liikaa informaatiota, ja se alkaa dominoida soundia epämiellyttävällä tavalla. Esimerkiksi kitara ja laulu, tai syntikat ja jousisoittimet toimivat usein päällekkäisillä taajuuksilla ja korostavat toistensa soundia. Yleensä luontevinta on muokata alkuperäisiä soundeja tai raitoja erikseen, mutta hienosäätö menee hankalaksi varsinkin jos biisin aikana instrumentaatio elää ja balanssi muuttuu eri osasta toiseen.

M/S EQ tai kompressointi voi olla hyvä ratkaisu tähän ongelmaan: esimerkiksi kitaran “energiaa” voidaan siirtää pois keskeltä ja ohjata sivuille, ja vastaavasti vaikkapa vokaalille saadaan näin raivattua tilaa biisin keskeltä. Efektiä voi vielä erikseen korostaa tai vähentää automaatiolla biisin eri osien välillä.

Stereokuvan hallinta - Fabfilter Pro Q2
Fabfilterin erinomainen ProQ 2 -efekti tukee M/S työnkulkua erittäin hyvin. Kuvassa on leikattu erikseen keskialuetta (vihreä) ja boostattu sivukaistaa (sininen) hieman ylempää. Myös aiemmassa esimerkissä tehty bassojen “kutistaminen” onnistuu ProQ:lla helposti.

Esimerkki 3: mono-yhteensopivuuden testaaminen

Toisin kuin tuottajat toivoisivat, musiikin kuluttajilla on usein mitä erilaisimpia toistolaitteita käytössään. Siksi on tärkeää varmistaa, että biisin oleelliset osat kuuluvat myös heikoimmilla toistolaitteilla. Mono-yhteensopivuus on perinteinen mutta tehokas keino testata biisin toistuvuutta esimerkiksi kännyköiden tai bluetooth-laitteiden kaiuttimilla.

Kuten aiemmista ääninäytteistä kävi ilmi, M/S dekoodauksessa on helppo ennakoida mitä informaatiota menetetään kuunneltaessa biisiä monona: M sisältää sen informaation mitä stereoäänestä jää jäljelle, ja vastaavasti S -kanavan informaatio menetetään kokonaan. Kannattaa siis tarkistaa biisin miksaamisen loppuvaiheessa, ettei S-kanavalla kuuluu voimakkaasti mitään sellaista mikä biisissäsi on isossa roolissa – yleensä esimerkiksi basson, vokaalien ja rumpujen tulisi sijaita pääasiassa vain M-kanavalla!

Esimerkki 4: referenssiraitojen analysointi

Hyödyllinen vinkki varsinkin meille aloitteleville musiikin tuottajille on analysoida omia suosikkiraitoja tai muuten vain kiinnostavia biisejä M/S tekniikkaa käyttäen. Yleensä jokaisessa genressä on tiettyjä teknisiä ja tyylillisiä lainalaisuuksia, joiden selventämisessä Mid ja Side -kanavien tutkiminen on hyödyllistä.

M/S tekniikalla voit esimerkiksi selvittää, missä osassa biisiä suurin osa stereoinformaatiosta sijaitsee, tai kuinka eri instrumentit on sijoiteltu stereokuvan sisälle. Usein “ison soundin” saamiseen saattaa riittää hyvinkin fokusoitu stereokuvan käyttö: pelkkä keskialueen levittäminen saattaa tehdä monosoundista yllättävänkin leveän kuuloisen.

Paitsi varsinaisilla M/S efekteillä, tämän tyyppinen visualisointi onnistuu toki myös erilaisten analysointityökalujen avulla. Aiheesta on kerrottu enemmän Kotistudion aiemmassa artikkelissa.

Entä ilmaiset työkalut M/S -työskentelyyn?

Aiemmin mainittujen maksullisten efektien käyttö ei ole välttämätöntä päästäksesi hyödyntämään M/S työnkulkua. Useimmissa sekvenssereissä tulee mukana tarvittavat työkalut joilla dekoodaus onnistuu, joskaan ei yleensä yhtä vaivattomasti.

Voxengo MSED -efektin avulla pystyt dekoodaamaan stereoäänen erikseen M/S osiin, ja voit siis käyttää mitä tahansa tavallista stereoefektiä sivu- ja keskikanavan prosessointiin! Kääntöpuolena on, että tämä vaatii kahden MSED-pluginin käyttöä: ensimmäinen purkaa stereoinformaation M/S kanaviin, ja lopuksi toinen yhdistää kanavat takaisin stereoksi.

Saman kehittäjän ilmaisesta valikoimasta löytyvät myös Overtone GEQ sekä Marvel GEQ, joissa molemmissa on sisäänrakennettu M/S moodi. Näiden käyttö onnistuu siis ilman MSED-pluginia.

Stereokuvan hallinta - Voxengo Marvel GEQ
Voxengo Marvel GEQ

Myös monilla muilla valmistajilla on ilmaisia tai edullisia työkaluja, joissa on sisäänrakennettu M/S ominaisuus. Tutustu esim.  Melda MEqualizer tai Bluecat’s Freeware Pack -plugineihin.

Less is more stereo

Allekirjoittaneelle M/S tekniikan suurin ansio tähän mennessä on ollut taajuskohtaisen stereokuvan paremmassa hahmottamisessa, ja sen jatkuvassa tarkkailussa miksaamisen aikana.

Sen sijaan, että jokaista instrumenttia yrittää levittää täyttämään koko stereokuvaa, onnistuu “ison soundin” tuottaminen usein paremmin keskittymällä vain tiettyjen instrumenttien stereokuvan hallittuun kasvattamiseen. Jos biisissä on muuten kapea ja fokusoitu stereokuva, saa sitä mukavasti piristettyä tuomalla mukaan muutamia todella leveitä elementtejä joiden avulla kuulijan huomion saa kaapattua tehokkaammin.

Toivottavasti sait näistä vinkeistä apua omien biisien stereokuvan parantamiseen. Jos haluat kertoa muille omia kokemuksiasi M/S työkaluista tai miksaamisesta ylipäänsä, jätä kommentti artikkeliin!