Testissä AKG-K371 kuulokkeet
Soundiltaan neutraalit studiokuulokkeet ovat yksi tärkeimmistä työkaluista musiikin tekemisessä. Tässä Kotistudion artikkelissa esitellään uudenkarheiden AKG K-371 kuulokkeiden ominaisuuksia soundia.
Lähes jokaisen aloittelevan musiikin tekijän kotistudiosta löytyy jonkinlaiset kuulokkeet: ne saattavat olla alun perin nettipelaamista varten hankitut peliluurit, työmatkoja varten ostetut langattomat vastamelukuulokkeet tai äärimmäisen kevyet nappikuulokkeet salilla treenaamista varten. Useimmiten nämä kuulokkeet eivät kuitenkaan täytä tärkeintä kriteeriä musiikin tuottamisen näkökulmasta: kuulokkeiden soundin tulisi olla laadukas ja sävyltään neutraali.
AKG julkaisi hiljaittain uudet K371 studiokuulokkeet, jotka kiinnittivät heti allekirjoittaneen kiinnostuksen. Muutaman päivän käytön jälkeen kävi selväksi, että näitä kuulokkeita voi lämpimästi suositella kaikille kotituottajille!
Kuulokkeet musiikin tekemisessä
Siinä missä “normaalit” kuulokkeet on suunniteltu tekemään musiikista menevän ja viihdyttävän kuuloista, studiokäyttöön tehdyt kuulokkeet pyrkivät sen sijaan antamaan kuuntelijalle koruttoman ja asiallisen “raportin” jokaisesta biisistä. Onko bassoa liikaa? Onko stereokuva liian kapea? Erottuuko laulu riittävän hyvin kitaroiden lomasta? Studiokuulokkeet antavat tähän lahjomattoman tuomionsa.
Tilanne on hyvin samanlainen kuin kaiuttimien kanssa: tuottajille suunnitellut monitorikaiuttimet ovat soundiltaan paljon tylsemmät verrattuna perinteisiin hifikaiuttimiin, jotka on suunniteltu miellyttämään kuulijaa ja tuomaan parhaat puolet esiin mahdollisimman monenlaisesta musiikista.
Toki omia ja muiden biisejä kannattaa kuunnella erilaisilla kuulokkeilla, mutta kun kyse on biisin miksaamisesta tai masteroinnista niin neutraali toisto on valttia.
Kannattaa siis valita kuulokkeet huolella, ja opetella tuntemaan niiden soundi. Kun jatkossa käytät samoja luureja aina musiikkia tehdessäsi, voit helpommin kehittää omaa soundiasi ja kehittyä tuottajana.
Tuotekuvaus
AKG K371 on suljettu, kokoontaittuvalla rakenteella varustettu studiokäyttöön suunniteltu kuuloke. Kuulokkeissa on irrotettava balansoitu kaapeli, ja paketissa tuleekin mukana 3 erilaista kaapelia. Kaikki kaapelit ovat 3,5mm päätteisiä, ja mukana tulee luonnollisesti sovitin isompaan 6,5mm kokoon:

Tekniset tiedot
- Elementti: Titanium coated 50 mm driver
- Impedanssi: 32 Ohm
- Herkkyys: 114 dB SPL/ V
- Taajuusvaste: 5 – 40000 Hz
- Paino: 255 g
Hinta: Thomannin verkkokaupassa 133€
Lisätietoja: AKG
Käytössä
Kuulokkeiden viimeistely on tyylikäs ja pelkistetty, ja mikään osa ei nitise tai natise tai muuten vaikuta heiveröiseltä.
Istuvuus on hyvä, mutta kuulokkeiden asento vaikuttaa yllättävän paljon soundiin. Kun hyvä asento löytyy, niin kuulokkeita ei tekisi mieli ottaa pois koska edessä on taas pieni operaatio asettaa ne takaisin päähän. Varsinkin pannan asento/paikka pään päällä tulee opetella mahdollisimman hyvin, muuten soundi on aina hieman erilainen.
Itse käytän silmälaseja, ja kuulokkeet asettuvat melko hyvin niiden päälle (tyynyt ovat pehmeät). Toki sangat vaikuttavat jonkin verran soundiin, mutta yleisesti ottaen istuvuus on OK.
Kuuloketyynyt ovat jonkinlaista tekonahkaa tms. joka alkaa hiostamaan/kuumottamaan pidemmän kuuntelusession aikana. Olisi parempi, jos korvatyynyt olisivat “samettia” tms. vähemmän hiostavaa materiaalia – esimerkiksi K712 Pro -mallin kuulokkeissa mukavuus on aivan eri luokkaa (toki kyseessä on avoin malli).
Hintaansa nähden K371 tarjoaa kuitenkin laadukkaan ja mukavan käyttökokemuksen, kunhan oppii löytämään sopivan asennon oman pääkopan ympärillä.
Soundi
K371 kuulokkeiden soundi on hintaansa nähden loistava – tasapainoinen, tarkka ja analyyttinen mutta ei kuitenkaan tylsä tai tasapaksu.
Matalat bassot ulottuvat todella alas, mikä on upean kuuloista mutta objektiivisesti sub bass aluetta kannattanee tiputtaa hitusen eq:n avulla. Myös korkeat äänet toistuvat kirkkaasti ja puhtaasti, mutta erityisesti keskialue on miellyttävän puhdas mikä tekee näistä kuulokkeista hyvin yleispätevät eri musatyylejä ajatellen.
Tuottajan näkökulmasta nämä kuulokkeet onnistuvat paljastamaan ongelmia, mutta myös palkitsemaan hyvästä soundista. Puhtaan toiston ansiosta pienikin ei-toivottu särö tai rasittavuus nousee heti esiin, ja esimerkiksi eri VST-efektien ja syntikoiden väliset soundierot muuttuvat paljon helpommiksi arvioida.
Stereokuvan tarkkuudessa ja tilavaikutelman luomisessa avoimet kuulokkeet pärjäävät paremmin, mutta yleensä puhutaankin jo tuplasti kalliimmista vaihtoehdoista.
Erinomainen valinta aloittelevalle musiikin tekijälle
Hinta-laatusuhteeltaan K371 kuulokkeet ovat erinomainen tuote, ja Kotistudio suosittelee lämpimästi tutustumaan niihin vaikkapa lähimmässä musiikkiliikkeessä.
Vaikka kuulokkeiden soundi on hyvin neutraali, ja ne on ennen muuta suunniteltu “analyyttiseen” kuunteluun ja tuottamiseen, eivät ne kuitenkaan tee musiikin kuuntelusta liian vakavaa puuhaa. Toisin kuin monet kalliimmat referenssikuulokkeet, joiden tarkkuus muodostuu jopa ongelmaksi rajumman musiikin tai heikompien äänilähteiden kuuntelussa, K317 tarjoilee kuuntelijalle miellyttävän ja kokonaisvaltaisesti napakan soundimaailman.
Plussat
- Tarkka mutta miellyttävän neutraali soundi, joka ulottuu hyvin ala- ja ylätaajuuksille
- Sietävät hyvin myös hetkellistä “luukutusta”, soundissa ei lainkaan säröä
- Suljettu rakenne eristää ulkoisia ääniä
- Irroitettava, balansoitu kaapeli
- Tyylikäs viimeistely, kokoontaittuva rakenne
Miinukset
- Kuulokkeiden asento vaikuttaa tavallista enemmän sekä soundiin sekä mukavuuteen, ja oikean asennon löytäminen vaatii joka kerta pientä asettelua
- Stereokuva voisi olla tarkempi
- Korvatyynyt alkavat hiostaa pidemmän kuuntelun aikana