Testissä Propellerheads Europa vst

Reason-softastaan tunnettu Propellerhead Software on pikkuhiljaa laajentamassa toimintaansa vst-maailman suuntaan. Ensin Reasoniin saatiin vst-tuki, ja nyt Kotistudion testissä on firman ensimmäinen vst-syntikka Europa.

Vaikka Reason-ohjelmisto ei ole koskaan noussut markkinajohtajaksi sekvensserisoftien keskuudessa, on Reasonin nimi ja uniikki konsepti silti tuttu monille kotimuusikoilla ja tuottajille.

Reasonin kantavana ideana on alusta saakka ollut lähestyä musiikin tekemistä studio-metaforan kautta: ohjelmisto tarjoaa käyttäjälle virtuaalisen räkin, johon kasataan haluttuja moduuleja ja yhdistellään niitä johtojen avulla kuten “oikeassa” studiossa ikään. Reasonin modulaarinen lähestymistapa onkin kerännyt ympärilleen vankan kannattajakuntansa, ja vuosien varrella ohjelma on kehittynyt ammattimaisempaan niin ominaisuuksiensa kuin mukana tulevien instrumenttienkin osalta.

Reasonin kantava ajataus on simuloida digitaalista kotistudiota fyysisenä kokonaisuutena, joka koostuu erillisistä ääni- ja efektimoduuleista. Lisätietoja & demo: www.propellerheads.se

Mikäli et ole koskaan tutustunut Reasoniin, voit ladata ilmaisen demon Propellerheadsin sivuilta. Tarjolla on myös edullisempi Reason Intro -versio.

Reasonin alkuperäinen idea oli tarjota suljettu ympäristö, joka ei tukenut lainkaan vst-instrumentteja. Tämä teki ohjelmistosta vakaamman ja käyttökokemukseltaan yhtenäisemmän, olihan kaikki yhden valmistajan käsissä.  Kilpailu sekvensseriohjelmistojen välillä on kuitenkin kovaa, ja viime vuonna myös Reasoniin lisättiin vihdoin ja viimein tuki kolmannen osapuoletn VST-syntikoille ja efekteille. Tätä pienimuotoista vallankumousta jatkaa myös tässä artikkelissa testattavana olevan Europa-syntikan julkaisu: kyseessä on Propellerheadsin historian ensimmäinen erikseen myytävä vst-plugari!

Europa vst

Europan käyttöliittymä on selkeä, mutta ei yhtä hyvä käytettävyydeltään kuin parhaiden kilpailijoiden tuotteissa.

Propellerheads Europa on perustoiminnallisuuksiltaa wavetable-syntikka, jotka ovat olleet viime vuosina trendi vst-maailmassa. Tämän hetken tunnetuimpia wavetable-syntikoita lienevät Xfer Serum ja Synapse Audio Dune2, mutta myös aiemmin blogissa esitellyt Vengeance Avenger ja Sugar Bytes Factory ovat esimerkkejä moderneista toteutuksista.

Europa tarjoaa käyttäjälleen nykymittapuulla varsin tavanomaisen valikoiman ominaisuuksia:

  • 3 oskillaattoria, unison
  • 3 lfota
  • 4 envelopea
  • 1 amp envelope
  • 1 spektraalifiltteri
  • 1 multimode filtteri (7 tyyppiä)
  • 6 efektiä: reverb, stereo delay, distortion, chorus/flanger/phaser, comp, eq (järjestys vaihdettavissa)

Ehkä kiinnostavin ominaisuus on “User wave” import, jonka avulla voi generoida wavetablen sekä spektraalifiltterin mistä tahansa koneelta löytyvästä samplesta.

Wavetable -synteesi

Eri synat tarjoavat hieman erilaisia toteutuksia, mutta wavetable -synteesin perusideana on perinteisten “staattisten” oskillaattoreiden sijasta muodostaa ääntä erilaisten aaltomuotojen yhdistelmillä, joita voidaan vapaasti kontrolloida MIDIllä tai modulaatiolla. Esimerkiksi puhtaan saw:n tai triangle:n sijasta voidaan valita niiden sekoitus suhteessa 30/70.

Mahdollisuudet eivät kuitenkaan rajoitu tähän – kahden ääripään sijasta yksi wavetable voi sisältää kymmeniä, jopa satoja erilaisia aaltomuotoja! Tämän ominaisuuden ansiosta wavetable-syntikat ovat erityisen hyviä liikkuvien ja radikaalisti elävien soundien teossa.

Voit lukea lisää wavetable-synteesistä Wikipediasta tai SoundOnSoundin artikkelista.

Käyttöliittymä

Europan käyttöliittymä vaikuttaa ensin hieman täyteen ahdetulta, mutta onneksi pienen etsiskelyn jälkeen vasemmasta yläkulmasta löytyy zoomaustoiminto, jolla UI:tä pystyy skaalaamaan tarpeen mukaan suuremmaksi. Perusarkkitehtuuri on selkeästi esitetty, ja tärkeimmät toiminnot löytyvät melko nopeasti. Oikean yläkulman logoa klikkaamalla esiin aukeaa Reason-henkinen “takapaneeli”, jossa näkyy signaalitien graafinen esitys.

Modulaation hallinta on toteutettu vanhanaikaisesti modulaatiomatriisilla. Vaikka modulaation lähteitä voi raahata matriisista hiirellä kohteisiinsa, ei uusia lähteitä voi tehdä muuten kuin matriisin kautta.

Modulaation määrää/vaikutusta ei näytetä lainkaan käyttöliittymän kontrolleissa, mikä tuntuu vanhanaikaiselta esimerkiksi Avengerin tai Serum kaltaisiin moderneihin käyttöliittymiin tottuneelle. Onneksi filttereiden ja oskillattoreiden perusparametrien modulaatio näytetään sentään graafisesti reaaliajassa.

Soundit

Ääneltään Europan soundia voisi kuvailla vintage-digitaaliseksi – se tuo mieleen vanhemman Waldorf Largon ja hiljattain julkaistun Sugar Bytes Factoryn metallisen ja utuisen soundin, joka ei ole niin kirkas ja selkeä kuin esim. Serumissa, Dune2:ssa tai Avengerissa. Siinä missä kirkkaiden ja terävien syntikoiden soundia voi aina “tummentaa”, ei Europasta löydy erikseen kirkkaampaa tai puhtaampaa luonnetta.

Europan soundi on kuitenkin persoonallinen, ja helposti sovitettavissa biisien sisään ilman suurempia viilauksia. Preseteistä saa hyvän kuvan syntikan ominaisuuksista, ja etenkin liikkuvat padit ja synttikkasoundit kuulostavat käyttökelpoisilta.

Europan efektit ovat hyvää keskitasoa, mutta filtterin soundi ja drive eivät kuulosta yhtä miellyttävältä kuin esimerkiksi Avengerissa.

Soundiltaan muuntautumiskykyistä tai modernin terävältä kuulostavaa vst-syntikkaa etsivälle Europa ei allekirjoittaneen mielestä tarjoa tarpeeksi potkua. Kotistudio suosittelee kaikkia kiinnostuneita kuitenkiin varmistumaan asiasta henkilökohtaisesti lataamalla ilmaisen demon valmistajan sivuilta. Valitettavasti demon lataaminen edellyttää rekisteröitymistä.

Kehityskelpoinen vst-syntikka

Tekemällä aluevaltauksen vst-maailmaan Propellerheads asettaa itselleen äärimmäisen kovan haasteen – kuinka erottua kilpailijoista Reasonin ekosysteemin ulkopuolella, ja tarjota esimerkiksi Serumin tai Dune2:sen omistajille jotakin uutta ja erilaista?

Nykyisellään Europa on toimiva ja persoonallinen wavetable -syntikka, mutta ei pärjää soundissa tai ominaisuuksissa vertailussa Serumin ja Avengerin kaltaisten kärkinimien kanssa. Tämä ei niinkään ole merkki Europan puutteellisuudesta, vaan nykyisten vst-instrumenttien huippukovasta tasosta.

Kotistudio jää sen sijaan suurella mielenkiinnolla odottamaan, josko Reasonin muista instrumenteista julkaistaisiin vst-versiot. Erityisesti Grain Sample Manipulator olisi erittäinen mielenkiintoista saada testipenkkiin lähiaikoina…


Propellerhead Software Europa VST
149€ (tarjouksessa kirjoitushetkellä 99€ hintaan)
VST 2.4/AU 64 bit
Tuotesivu