Vuoden parhaat softasyntikat ja efektit 2019

Vuosi 2019 toi mukanaan lukemattomia uusia kiinnostavia työkaluja musiikin tekemiseen. Tassä artikkkelissa luodaan katsaus menneeseen vuoteen ja poimitaan Kotistudion suosikit.

Vuosi 2019 toi mukanaan valtavan määrän uusia työkaluja digitaaliseen kotistudioon. Pariin edelliseen vuoteen verrattuna oli mukava panna merkille, että erilaisten analogisten emulaatioiden ja nimekkäiden tuottajien nimillä varustettujen “gamechanger” -tuotteiden määrä oli selvässä laskussa. Lähes jokaisesta vähänkin nimekkäämmästä analogisesta kompressorista tai eq:sta alkaa jo olla saatavilla puoli tusinaa eri versioita, joten tietty saturaatiopiste analogisuuden ihannoinnissa on lienee saavutettu.

Oman musiikin tekemisestä kiinnostuneen kotituottajan näkökulmasta on myös ilo huomata, että yleinen hintataso on selvästi laskussa! Tähän vaikuttavat omalta osaltaan paitsi jatkuvat alennusmyynnit eri kauppapaikoilla, myös erilaisten rent-to-own -tyyppisten maksutapojen yleistyminen. Jo muutaman kympin kuukausimaksulla on saatavilla alun perin tuhansien eurojen arvoisia efekti- ja syntsapaketteja!

Tässä artikkelissa esitellään Kotistudion poimintoja kuluneen vuoden uusista julkaisuista softapuolella. Jotain on varmasti jäänyt huomaamatta, varsinkin ilmaisten efektien puolella joita julkaistaan vuodessa valtava määrä. Olen merkinnyt tähdellä (*) sellaiset tuotteet, joihin en ole vielä ehtinyt tutustua omin käpälin mutta jotka vaikuttavat ehdottomasti kokeilemisen arvoisilta.

Parhaat VST-syntikat 2019

Seuraavat synat edustavat allekirjoittaneen mielestä viime vuoden parasta antia niin soundin kuin ominaisuuksiensakin puolesta:

Arturia Pigments 2

Kuvakaappaus Arturi Pigments softasyntikasta
Arturia Pigments 2

Arturian wavetable-syntikka Pigments julkaistiin jo loppuvuodesta 2018, mutta uuden 2.0 -päivityksen myötä mukaan saatiin myös granunaarisynteesi/sampleri, nauhakaikuefekti sekä tietysti vino pino uusia soundeja ja wavetableja. Ja mikä parasta, päivitys oli ilmainen Pigmentsin omistajille!

Pigments oli julkaisuhetkellä 2018 uusi aluevaltaus Arturialta siinä mielessä, että kyseessä on kokonaan uusi instrumentti eikä se perustu mihinkään yksittäiseen hardware-syntikkaan. Mutta oman syntikan suunnittelu kannatti: Pigments on käytettävyydeltään ja helppokäyttöisyydeltään yksi parhaita koskaan julkaistuista vst-syntikoista.

Suurin syy tähän on vanhanaikaisten modulaatiomatriisien ja muiden hardware -metaforien hylkääminen, ja modulaatiolähteiden esittäminen sen sijaan värikkäinä ja liikkuvina visuaalisina elementteinä. Jokainen presetti herää “eloon” heti ensimmäisestä nuotista alkaen, ja vaikka Pigments on ominaisuuksiltaan kaikkea muuta kuin yksinkertainen, on sen käyttäminen helposti hallittavan tuntuista.

Pigments on erityisen hyvä hankinta niille, jotka haluavat tutustua eri synteesimuotoihin ja syntikoiden toimintaan ensi kertaa – koko softa on ikäänkuin interaktiivinen oppimisympäristö! Tästä syystä Pigments 2 on Kotistudion mielestä paras softasyna juuri nyt, ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen myös kokeneemmille tuottajille. Tarkempi arvio tulossa blogiin lähiaikoina!

Arturia Pigments
199€ (edullisempi jos omistat muita Arturian tuotteita, usein myös alennuksessa)
Saatavilla myös osamaksulla 10$/kk: Splice

Arturia V-Collection 7

Kuvakaappaus Arturia V-Collectionin syntikoista
Arturia V-Collection

Arturia on viime vuosina julkaissut lukuisia kiinnostavia tuotteita, niin hardware kuin softapuolellakin. Pigmentsin ohella yksi vuoden 2019 kiinnostavimmista uutuuksista oli V-Collection 7 -synapaketti. Arturia on jo vuosikaudet ollut yksi arvostetuimmista analogimallinnettujen syntikoiden kehittäjistä, ja V-Collection on kokoelma joka sisältää kaikki heidän tuotteensa yhdessä paketissa. Alla lista instumenteista (7-version uutuudet boldattu):

Mellotron V, Synthi V, CZ V, Clavinet V, CMI V, DX7 V, Buchla Easel V, Synclavier V, B-3 V, Mini V, Piano V, Stage-73 V, Matrix-12 V, Farfisa V, Solina V, SEM V, Wurli V, Jup-8 V, ARP 2600 V, CS-80 V, Prophet V, VOX Continental V, Modular V

Mikä parasta, Arturia ei ole pelkästään “kloonannut” vanhoja klassikoita ja niiden toimintoja, vaan paremminkin tehnyt niistä kokonaan uudet, modernit versiot. Esimerkiksi DX7 FM-syntikkaan on suunniteltu kokonaan uudenlainen käyttöliittymä, mikä helpottaa soundien muokkaamista huomattavasti.

Kotstudio suosittelee kaikkia vanhoista klassikkosyntikoista kiinnostuneita kokeilemaan demoa! Vaihtoehtona on myös hankkia edullisempi Analog Lab -versio, jossa käyttöön saa kaikki hienot soundit mutta ei yksittäisten instrumenttien hallintapaneeleja/toimintoja.

Molemmat tuotteet ovat melko usein alennuksessa, ja edullisempia mikäli omistat muita Arturian tuotteita.

Arturia V-Collection
499€
Saatavilla myös osamaksulla 25$/kk: Splice

Arturia Analog Lab
199€

u-he Hive 2

Kuvankaappaus Hive 2 softasynasta
u-he Hive 2

u-he on yks arvostetuimpia digitaalisten instrumenttien ja efektien kehittäjiä, ja tullut tutuksi erityisesti analogimallinnettujen instrumenttien edelläkävijänä. Toisin kuin monet muut softavalmistajat, u-he on myös tunnettu sitoutumisestaan tuotteidensa kehittämiseen ja ylläpitämiseen vuosikausia niiden julkaisun jälkeen.

Diva:a pidetään edelleen yhtenä parhaista analogimallinnetuista vst-syntikoista, ja myös u-hen muut tuotteet kuten Bazille ja Repro-5 ovat tunnettuja elävästä ja persoonallisesta soundistaan.

Wavetable -synteesiin perustuva Hive on sen sijaan toista maata – niin käyttöliittymänsä kuin soundinsa puolesta kyseessä on kokonaan uusi instrumentti. Vintage -fiiliksen sijaan valmistajan tavoitteena oli modernin puhdas soundi, hyvä suorituskyky ja ennen kaikkea helppokäyttöisyys. Alkuperäinen Hive julkaistiin jo 2015 vuoden lopulla, mutta se on saanut useita päivityksiä vuosien mittaan. Uusin versio 2 julkaistiin hieman yllättäin 2019 vuoden keväällä.

En ollut omakohtaisesti tutustunut aiempaan versioon, mutta uusi Hive 2 herätti myös oman mielenkiinnon ja osoittautui pikaisen testauksen perusteella erinomaiseksi! Päivitetty käyttöliittymä on nyt selkeämpi kuin vanhassa versiossa, ja mikä parasta myös skaalattavissa 70 – 200% välillä.

Perustaltaan syntikka on säilynyt ennallaan, mutta mukaan on lisätty runsaasti uusia modulaatiovaihtoehtoja (Shape Sequencer, Function Generators, XY-kontrollerit jne) sekä tietysti paljon presettejä sekä wavetableja. Myös tämä syntikka on tulossa Kotistudion tarkempaan esittelyyn kevään mittaan!

u-he Hive
149€

Kunniamaininnat

Myös nämä tuotteet jäivät mieleen vuonna 2019 julkaistujen instrumenttien ja syntikoiden joukosta:

Parhaat VST-efektit 2019

Yleisesti ottaen efektejä julkaistaan vuosittain aina huomattavasti enemmän kuin syntikoita – siksi on tavanomaista, että moni tuote jää huomaamatta julkaisuhetkellä. Seuraavat efektit kuitenkin tekivät välittömästi vaikutuksen julkaisunsa jälkeen:

Output Portal

Output Portal käyttöliittymä
Output Portal

Output on muutamassa vuodessa noussut yhdeksi tunnetuimmista vst-instrumenttien ja efektien kehittäjistä, ja tuonut omilla innovatiivisilla tuotteillaan piristystä viime vuosia vallinneeseen analogimallinnuksen ihannointiin.

Kaikkia Outputin tuotteita leimaa innovatiivisuus, ja persoonallinen ote käyttöliittymien suunnitteluun. Portal on granulaarisynteesiin perustuva multiefekti, jonka omaperäinen toteutus ja ennen kaikkea inspiroiva soundi on saanut monet nostamaan sen yhdeksi viime vuosien merkittävimmistä tuotteista.

Portalin vahvuus on ennen kaikkea siinä, että jokaista presettiä on helppo kontrolloida ja muokata nopeasti haluamaansa suuntaan – muutamassa hetkessä melkein mistä tahansa soundista saa muokattua täysin uuden kuuloisen ja inspiroivan version. Tämä tekee äänisuunnittelusta helppoa ja palkitsevaa, ja juuri siksi Portal on Kotistudion mielestä vuoden kenties kovin vst-julkaisu!

Portalin hinta on melko suolainen, eikä demoversiota ole saatavilla. Tuote on onneksi saatavilla myös Splice -palvelun kautta, jossa sitä voi kokeilla edullisemmalla kuukausihinnalla.

Output Portal
149€
Saatavilla myös osamaksulla 10$/kk: Splice

Valhalla Delay

Valhalla Delay käyttöliittymä
Valhalla Delay

ValhallaDSP nousi vuosia sitten suuren yleisön tietoisuuteen edullisten mutta huippulaadukkaiden reverbien kautta, ja niistä on sittemmin tullut niin ammattilaisten kuin harrastajienkin suosikkeja.

ValhallaDelay jatkaa samoilla linjoilla, ja tarjoaa edulliseen hintaan nyt huippulaadukkaan ja persoonallisia soundeja tuottavan kaikuefektin. Mukana on kymmenen erilaista kaikumallia ja viisi erillistä nauhakaikutyyppiä. Kun tähän lisätään yksinkertainen ja selkeä käyttöliittymä, on lopputuloksena uniikki efekti joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Erityisesti äänisuunnittelusta ja elektronisesta musiikista kiinnostuneet tuottajat saavat tästä efektistä paljon irti. Kotistudio suosittelee kokeilemaan demoversiota, niin kaikuefektistä kuin myös Valhallan reverbeistäkin!

Valhalla Delay
50$

Izotope Ozone 9

Izotope Ozone 9 käyttöliittymä
Izotope Ozone 9

Izotopen tuotteet ovat jo usean vuoden ajan edustaneet ehdotonta huippua digitaalisten masterointi- ja miksaustyökalujen joukossa. Valikoimasta löytyy paitsi musiikin tekoon suunnatut Ozone ja Neutron -tuoteperheet, myös lukuisia äänenkäsittelyyn ja restaurointiin liittyviä tuotteita.

Retroilun sijaan Izotopen filosofiana on tarjota moderneja työkaluja musiikin tuottamiseen, joissa kliininen funktionaalisuus on pääosassa. Kaikissa valmistajan uusimman sukupolven tuotteissa on selkeä, skaalautuva käyttöliittymä ja jokainen komponentti on myös saatavilla erikseen omana erillisenä vst-efektinä.

Viime vuosina Izotope on ollut tekoälyn ja oppivien algoritmien soveltamisessa alan eturintamassa, ja 2019 vuoden työkaluissa on yhä enemmän automaattisia tai puoliautomaattisia toimintoja jotka auttavat pääsemään nopeammin halutun soundin jäljille.

Kaikista Izotopen tuoteperheistä on saatavilla eri laajuisia/hintaisia versioita, ja lisäksi ne ovat usein alennuksessa joko valmistajan omilla sivuilla tai muualla netissä. Mikäli olet kiinnostunut musiikin tekemisestä vakavammin, ja haluat samalla oppia parantamaan omaa soundiasi, Kotistudio suosittelee lämpimästi tutustumaan Ozoneen!

Izotope Ozone 9
129$ – 499$
Saatavilla myös osamaksulla 10$/kk: Splice

Kunniamaininnat

Kohti vuotta 2020

Näiden poimintojen myötä Kotistudio toivottaa kaikille tuotteliasta musiikin tekemisen vuotta 2020!

Jäikö jotain puuttumaan? Voit vinkata muille blogin lukijoille mielestäsi kiinnostavimmista vst-efekteistä ja syntikoista jättämällä kommenttisi artikkeliin…